Home  Basis  Uiting  Praktijk  Manager  Workshops  Boeken  Overzicht
 managementartikelen


 


bol.com Partner


De context bij emoties
Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

Frank van Marwijk De emoties van de manager: afschuw en minachting
Artikel van Frank van Marwijk

De artikelen van Frank van Marwijk verschijnen tweewekelijks op www.managersonline.nl
Kijk hier voor het overzicht op deze site: artikelen van Frank van Marwijk voor managers.


De emoties van de manager: afschuw en minachting

Managers doen vaak hun best de juiste woorden te vinden om hun mening ergens over uit te drukken. Soms gebruiken ze verhullende taal om een negatieve attitude te maskeren. Maar misschien hoeft u daar helemaal niet zoveel moeite voor te doen. Van uw gezicht is vaak al af te lezen wat u ergens van vindt. Zonder dat u er erg in heeft kunnen anderen al op de hoogte zijn van uw voor- of afkeuren. Zijn er zaken waarvoor u uw neus optrekt? Heeft u personeelsleden of klanten die u niet erg mag? Hoe laat u dit blijken? Wat is het effect? In de reeks: De emoties van een manager gaat het deze keer over afschuw en minachting.

Het is afschuwelijk! In zijn boek: The Expression of the Emotions in Man and Animals beschreef Charles Darwin als eerste de universele herkenbaarheid van emoties. Paul Ekman, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Californië, onderschreef zijn theorie en onderscheidde een zestal basis-emoties die gemakkelijk af te lezen zijn van de gezichten van ieder mens, ongeacht cultuur: De eerste vijf van deze emoties heb ik beschreven in voorgaande artikelen. Afschuw - of walging - is ook een emotie die gemakkelijk herkenbaar is aan het gezicht. Als u bijvoorbeeld iets vies vindt ruiken trekt u uw neus op. Deze beweging is behalve herkenbaar nog functioneel ook: u kunt nauwelijks lucht inademen door een opgetrokken neus en bij de confrontatie met een onaangename geur is dat wel zo prettig!

De uitdrukking van afschuw is zo stereotiep dat veel mensen ook hun neus optrekken bij andere zaken die hen tegenstaan, soms zonder dat zij daar erg in hebben. Misschien haalt u ook onbewust uw neus op wanneer u kennis neemt van de plannen voor een fusie of als u gevraagd wordt om deel te nemen aan een bepaald project. U kunt zich daar dan maar beter bewust van zijn. Er bestaan trouwens ook mensen die altijd zo kijken, maar die bedoel ik niet! We hebben het nog steeds over de uitdrukking van emoties.

Ik mag jou niet!
Behalve dat bepaalde zaken of ideeën u tegen staan, kunt u ook weerstand hebben tegen bepaalde mensen. Als u minachting koestert tegen iemand, kan ook dat te zien zijn aan uw gezichtsuitdrukking. Minachting wordt soms als zevende basisemotie aan het bovenstaande rijtje toegevoegd. Niet alleen vanwege de specifieke herkenbaarheid van de expressie, maar vooral ook vanwege de belangrijke betekenis die deze emotie heeft binnen intermenselijke relaties.

De psycholoog John Gottman van een onderzoeksbureau in Seattle bestudeerde de emotionele relatie van zevenhonderd echtparen. Door hun gezichtsuitdrukkingen te analyseren bleek hij in staat om met 75% nauwkeurigheid te voorspellen of een echtpaar binnen zes jaar zou gaan scheiden. Non-verbale uitingen van minachting waren daarbij veelbepalend.

In tegenstelling tot de eerdergenoemde basisemoties is minachting veel minder goed herkenbaar aan de gezichtsuitdrukking. De expressie is soms zeer oppervlakkig en houdt gewoonlijk slechts een fractie van een seconde aan.

Een zure glimlach
Kenmerkend bij uiting van minachting is een zijwaartse - vaak asymmetrische- vertrekking van de mondhoeken, die soms over komt als een scheve zure glimlach. Dit kan gepaard gaan met een kortstondige blik omhoog of een schuinse blik naar de persoon in kwestie. Ook een opgeheven kin (neerkijken op) of een kortdurend 'verbaasd' optrekken van de wenkbrauwen kan aangeven dat de persoon de ander niet hoog inschat. Het verbaasde gezicht is dan geen verbaasdheid over het gespreksonderwerp, maar eerder een weergave van verwondering over het vermeende intellectuele onvermogen van de ander.

Minachting op het werk
Uw collega's, klanten en andere relaties kiest u niet altijd uit. Het is dan ook logisch dat u niet met iedereen evengoed overweg kunt. U zult in uw werk zeker mensen ontmoeten met wie het niet klikt - of misschien sterker nog - die u niet mag. Toch doet u zaken met hen en bent voornemens er het beste uit te halen. Dit gaat niet altijd zo gemakkelijk. Als het niet botert tussen u en de ander zult u zich snel ergeren aan de kleinste onhebbelijkheden. Dat is overigens wederzijds, want de ander zal uw minachting snel bemerken en daarop reageren.

Uw minachting is niet gemakkelijk bewust te herkennen aan uw gezichtsuitdrukking, maar kan tegelijkertijd een diepgewortelde onbewuste indruk bij de ander achter laten. Hoe u ook uw best doet om de relatie te verbeteren, het wil maar niet lukken. Overigens is dat ook niet altijd nodig. Als u bijvoorbeeld minachting of irritatie voelt in het contact met een klant of relatie, is het beter om aan een collega te vragen het van u over te nemen. Dit geldt overigens ook in het geval u tekens van minachting bij de klant bemerkt. Het inschakelen van uw collega is geen falen in uw lichaamstaalkennis, maar juist een optimaal gebruik maken van uw observatie, waardoor u de klant of relatie kunt behouden.

Meer over dit onderwerp
Zo krijgt u grip op emoties
Het effect van emoties op uw beslissingen
Gebruik uw emoties doelgericht
heeft u uw emoties onder controle?
De context bij emoties
Hoe reageert u bij emotionele opwinding
Het effect van uw emoties op lange termijn
Lichaamstaal basisemoties
De emoties van de manager:
Angst | Boosheid | Vreugde | Verdriet | Verrassing | Afschuw

Bekijk hier een overzicht van de artikelen van Frank van Marwijk

tekst: Frank van Marwijk.
© Bodycom Lichaamscommunicatie


Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

 Meer informatie
 Hoofdstukindeling
 Online bestellen

Overzicht artikelen voor managers I Homepage lichaamstaal


Manipuleren kun je leren

geschreven door lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk


Meer dan 30.000 exemplaren!
Bestellen via Managementboek
Bestellen via Bol.com


Informatie

Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

Bodycom Lichaamscommunicatie
Voorschoten
K.v.K. Haaglanden 28088572
https://www.lichaamstaal.nl
e-mail:
telefoon: 06 16024219


De emoties van de manager: verrassing De context bij emoties

Terug naar Index









Boeken op onderwerp:
lichaamstaal
relativeren
emotie
afschuw
afschuwelijk
afkeer
de neus

Doe niet zo moeilijk
De kunst van het relativeren
Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer over relativeren


Manipuleren kun je leren
Meer dan 30.000 exemplaren!
Manipuleren kun je leren
Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en beïnvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com


Het groot complimentenboek
Het groot complimentenboek
Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com

Meer complimenten


Lichaamstaal bij baby's
Lichaamstaal bij baby's
Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

Meer informatie
Hier bestellen.


Boek: Lichaamstaal
Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beïnvloeden.
Lichaamstaal, Frank van Marwijk
Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

Bestellen bij:
Managementboek.nl
Bol.com





Nieuwe pagina's:
Lichaamstaal in het onderwijs
Complimenten in relaties
Persoonlijke lichaamstaal
Combinaties van lichaamssignalen
Ruzie maken
Expressiespel
Schaduwen lezen?
Ogentest
Gedachtenlezen?
Ik weet het niet...

Laatste artikelen:
Evenwicht werk en privé
Flexibel doelen stellen
Grip op emoties
Representatief overkomen
Urgent en belangrijk
Les in mensenkennis
Verspillingen voorkomen
Sprakeloze aansturing
Speelse complimenten
Hoe gemiddeld ben je?
Nieuwjaarsconference
Geslaagde voornemens
Meer structuur

Meer artikelen van
Frank van Marwijk